TELC NYELVVIZSGA

A The European Language Certificates (TELC) a telc GmbH (Frankfurt am Main) jogtulajdonában álló vizsgarendszer. A telc GmBH a DVV, a Német Népfőiskolai Szövetség által létrehozott és felügyelt szervezet, mely a Népfőiskolai Szövetség keretén belül az elmúlt ötven évben működő nyelvvizsgáztatási és fejlesztési tevékenységet fogja össze. A TELC 18 európai országban és Kínában van jelen és több mint 3000 vizsgahelyen végez nyelvvizsgáztatási tevékenységet. A TELC vizsgázói 10 nyelvből és 5 (A1-C1) szinten tehetnek vizsgát. A vizsgák között általános és szaknyelvi vizsga egyaránt van. A TELC nyelvvizsga Európa számos országában komoly esélynövelő a tanulmányok során vagy a munkaerőpiacon való elhelyezkedéskor. A TELC kizárólagos magyarországi jogtulajdonosa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT).

KIKNEK AJÁNLJUK?

Azoknak ajánljuk akik egy népszerű, sokak által vizsgázóbarátnak vélt, egynyelvű nyelvvizsgát szeretnének.

INFORMÁCIÓ A NYELVVIZSGÁRÓL:

A TELC Magyarországon 86 vizsgahelyet működtetett és ezzel a második legnagyobb vizsgahely-hálózattal rendelkezett. Azonban a TELC 2018 őszén bejelentette, hogy kivonul Magyarországról (erről bővebben a TELC honlapján érdemes tájékozódni: http://telc.hu/welcome). 2019-ben még két vizsgaalkalmat biztosítanak január 12.-én és február 2.-án.
A TELC vizsgái közül az angol és a német nyelv államilag elismert alap (B1), közép (B2) és felsőfokon (C1). A francia, olasz, orosz és spanyol nyelv általános eljárásban honosítható, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központhoz beadott kérelemmel.
A Magyarországon jelenleg nem akkreditált nyelvi szintekből (A1, A2) is lehetőséget nyújtunk vizsga letételére, de ezekből csak nemzetközi bizonyítvány szerezhető. Honosításukról bővebben a www.nyak.hu oldalon olvashatsz. A Telc szaknyelvi vizsgái Magyarországon államilag nem elismertek, de kérésre a fenti nyelveken ezekből is biztosítanak vizsgalehetőséget. A Telc teljes vizsgakészlete a nemzetközi honlapon tekinthető meg.
A TELC nyelvvizsgái egynyelvű vizsgák (nincs fordítás), amelyekről a vizsga szintjének megfelelő szintű kimenet (bizonyítvány) szerezhető (tehát egy középfokú vizsgán például csak középfokú bizonyítvány szerezhető, gyengébb teljesítmény esetén nem adnak alapfokú bizonyítványt). A Telc nyelvvizsgákon nem használható szótár. A vizsga során ceruzával kell kidolgozni a feladatokat, tollat nem lehet használni! A Telc írásbeli vizsgáin a vizsgázók válaszlapját (a válaszlap a minta-feladatsoroknak is része, ott megtekinthető) gép (szkenner) javítja, a válaszokat nem kell leírni, csak lehetőségek (pl. a) – d)) közül választani.